Vad är Reiki ?

Reiki är en japansk metod för djupavslappning som stimulerar kroppens förmåga till energiuppbyggnad och läkning.

Det som behandlas är ofta fysisk eller psykisk påfrestning/stress, smärta, energilöshet eller överstimulans. Symptomen kan bland annat vara problem med att fokusera eller sova och slappna av. Det kan även resultera i att det är svårt att känna sig glad, att man inte känner sig riktigt i sin kropp, eller att man har ångest. Den här typen av stresshantering visar resultat för smärtlindring inom många områden, och har också långverkande effekt på bland annat migrän, fibromyalgi och depression.

Praktiskt går det till så att man börjar med ett kort samtal. Sedan gör vi några mycket enkla övningar tillsammans. Det kan involvera meditation, yoga, andningsövningar med flera metoder, allt efter behov. Under själva reikibehandlingen sitter eller ligger den som blir behandlad i en lugn miljö. Jag lägger händerna i olika positioner på och strax utanför kroppen, för att känna energierna, och för att hjälpa de energier som behöver flöda att göra det. Det liknar att arbeta med akupunktur- eller akupressurpunkterna i kroppen, men man gör det medelst energiflöden. Även då metoden är subtil, ger den i många fall mer effekt än till exempel fysisk massage.

Det som händer för mig, vilket det även gjorde sedan innan jag utbildade mig, är att jag ser energierna som ljus i olika färger fysiskt, både med öppna och med stängda ögonlock (en typ av synestesi). Det kommer upp bilder, symboler och känslor, såväl hos mig, men också ofta hos den som blir behandlad. Om man vill ta del av detta väljer man själv. Det utgör ofta en effektiv del i återhämtningsprocessen, för de som vill. Reiki-behandling kan också utföras helt tyst.

För mig utgör reikin en struktur, så att jag bättre kan använda mig av den energin jag upplever. Ki (energin) uppfattar jag i allt och alla, samt att alla använder sig av den, vare sig man är mer eller mindre medveten om det.

Min lärare heter Anna-Lena Vikström. I samband med att hon undervisade reiki i Japan fick hon sin ’hanko’, den symbol som beskriver henne. Anna-Lena gavs symbolen ’den som lär ut öppet’. Detta beror på att reiki är och var högt respekterad och det ansågs därmed att den skulle hållas hemlig. Det togs ut skyhöga priser för behandling och utbildning av reiki. Anna-Lena var först med att dra ned priserna till rimliga, så att alla skulle kunna ta del av behandling såväl som utbildning. Hon var en av de första i Sverige med att skriva och ge ut kursmaterial samt beskriva initieringar och ceremonier. Hon är av den till synes självklara åsikten att reiki, vilket betyder universell energi, är hos och i oss alla. Vi har alla tillgång till den och kan använda oss av den.

Jag delar hennes syn och vill hjälpa andra att upptäcka tillgången att hämta energi för att stärka oss själva och andra.